NIUtec

de stirlingmotor

De stirlingmotor is een heteluchtmotor met een externe warmte- en koudebron. Het werkt door de uitzetting van opwarmende lucht tegenover de samentrekking van afkoelende lucht.
De alfa-sterlingmotor heeft twee cylinders. De expansiecilinder (rood) wordt op een hoge temperatuur gehouden terwijl de compressiecilinder (blauw) wordt gekoeld.
De hete lucht kan door een warmtewisselaar (regenerator) van poreus metaal worden geleid op weg van de warme naar de koude ruimte, die een deel van de warmte vasthoudt zodat deze bij de terugpompslag van koud naar warm weer kan worden opgenomen, wat de motor zuiniger maakt. De doorgang tussen de twee cilinders bevat dit systeem.

beta_stirlingmotor

De beta-type stirlingmotor heeft slechts één cilinder, heet aan de ene kant en koud aan de andere. Een los passende wisselzuiger laat de lucht wisselen tussen het warme en koude uiteinde van de cilinder. Een arbeidszuiger aan het uiteinde van de cilinder drijft het vliegwiel aan.


Stirlingmotoren hebben een erg hoog rendement vergeleken met stoommachines, ze kunnen tot wel 50% halen.Ze kunnen bijna elke warmtebron gebruiken en zijn daarnaast bijzonder geluidsarm. De warmte-energie wordt buiten de stirlingmotor opgewekt in plaats van bij verbranding in de motor zoals bij de twee-en viertaktmotoren of de wankelmotor.
Daardoor is elk proces waar warmte bij vrijkomt toepasbaar.
Omdat de stirlingmotor overweg kan met alternatieve en hernieuwbare energiebronnen zal dit type motor meer in de belangstelling komen te staan, gezien de toenemende zorgen over klimaatverandering en uitputting van fossiele brandstoffen.
Ook is de stirlingmotor interessant als basisbestanddeel van kleine warmte-krachtkoppelingseenheden, waarin deze efficiënter en veiliger is dan een vergelijkbare stoommachine.
Een nadeel is echter een lage verhouding tussen vermogen en gewicht, waardoor hij meer geschikt is voor gebruik in vaste opstellingen waar ruimte en gewicht er niet toe doen.

Bekijk ook eens de animaties op de site van animated engines en Wikipedia: